english SLOVENIJA TNP SLAPOVI :: WATERFALLS
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Slapovi v Kotu

Kot je poznan kot ena izmed točk za vpon na Triglav. Le malokdo pa ve, da je na koncu te ledeniške doline več slapov, katere lahko sicer slišimo, v kolikor bolje prisluhnemo pri vzponu po markirani poti. Žal nikjer v vhodu v dolino ni znaka o slapovih, je le smerokaz "Kot". V zatrepu Kota je kraški izvir v prepadni steni iz katere teče ~ 20 m visok slap.

DOSTOP: Iz Mojstrane gremo po cesti proti Bledu 4 km do odcepa proti Kotu, na katerega nas opozarja tudi lesen smerokaz. Od tu nadaljujemo pešpot po gozdni cesti, dokler ne pridemo po 4 km do travnika stisnjenega med gozd in strme stene. Od tu naprej sledimo markacijam, ki nas vodijo skozi gozd proti koncu Kota. Po 30 min hoje se začne pot strmo vzpenjati.

a. Pred vzponom je neoznačen odcep na desno po katerem se spustimo do struge potoka Kotarica, kjer se konča tudi gozd in se obenem odpre prelep pogled na dolino. Pot nadaljujemo po izhojeni poti ob desnem bregu potoka navzgor in po 5 min. lahko zagledamo značilno obliko Slapov v Kotu. Pot do sem je lahka in je primerna tudi za družinske izlete. Pot po strugi navzgor ob slapu ni priporočljiva saj je krušljiva in tudi kak večji kamen se vsake toliko časa prikotali navzdol. V kolikor smo vstrajni pa se lahko po desnem bregu vzpnemo nad prva slapova od koder lahko zagledamo mogočne brzice v obliki stopničastega slapu. Pot naprej nadaljujemo navzdol do in preko potoka in desno po melišču nad tretjim slapom dokler se soteska ne konča. Levo se odpre pogled na slap, ki pada preko sten.

b. Pot se nadaljuje po strmi serpetinasti poti. Je lepo izhojena in vodijo nas tudi markacije. Po uri vzpona po mestoma s klini in jeklenimi vrmmi zavarovani poti pridemo do sedla od koder lahko pomladi in jesenui, ter včasih tudi poleti opazujemo manjše slapove po katerih tečejo snežnice.

LokacijaGPS (WGS84):

N:46°24'24" E:13°53'40"nadmorska višina :dno/bottom ~ 1000 m

Uvod - Prologue

(c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2018