MojaSlovenija.si

English SLOVENIJA DALJINSKA PEŠPOT 'JULIANA TRAIL'

 

Boštjan Burger

Slovenija

'Juliana trail' (daljinska pešpot okoli Triglavskega narodnega parka - Julijcev)

Etapa 5 (Bled - Goreljek na Pokljuki)

<h3>virtualna ekskurzija 360°</h3> :: Virtual excursionvirtualna ekskurzija

Burger Landmarks

'Juliana trail'

(daljinska pešpot okoli Triglavskega narodnega parka - Julijcev)


etapa 5. : Bled - Goreljek na Pokljuki


dolžina realne 'reliefne' poti: 21,5 km


čas aktivne hoje: 5 h 57 min. (3,6 km/h)


najvišja točka etape: 1326 m n.v.


najnižja točka etape: 484 m n.v.


Peta etapa se prične pri Infocentru Triglavska roža na Bledu. Pot krene ob Ljubljanski cesti proti jezeru in nato po Veslaški promenadi ob severni obali jezera (2,2 km) do Veslaškega kluba Bled. Od jezera se pot dvigne do železniške postaje Bled jezero in nato po Kolodvorski ulici proti Gorjam, Krnici in Pokljuški soteski. Skozi Pokljuško sotesko se pot dvigne na Pokljuko in skozi gozdove in pašnike Repečnikov rovt, Kranjsko dolino in Planino Javornik privede do končne točke etape pri Šport hotelu na Goreljeku na Pokljuki.

Podroben opis

Peta etapa se prične pri Infocentru Triglavska roža na Bledu (Ljubljanska cesta 27). Pot nadaljujemo po povezovalni poti do trgovskega centra Merkator in Seliške ceste. Prečimo prehod za pešce in se obrnemo nazaj proti Ljubljanski cesti do krožišča po katerem smo že hodili pri koncu etape 4. Mimo opuščenega bencinskega servisa se ob Ljubljanski cesti po pločniku usmerimo proti Blejskemu jezeru. Pri hotelu Park se po stopnicah spustimo do igralnice Casino Bled in se ob Cesti svobode sprehodimo do Veslaške promenade in na pot nad severnim bregom jezera. Po približno dveh kilometrih pridemo do veslaškega centra na Bledu in odtod mimo krožišča in spomenika Mihajlu Pupinu sledimo kažipotu Juliane trail, ki po povezovalni poti vodi navzgor do železniške postaje Bled Jezero.
Od železniške postaje krenemo po drevoredu ob Kolodvorski ulici do razcepa ulice. Sledimo smerokazu na levo ulico - Za Žago in sledimo smerokazom v smeri Spodnjih Gorij. Ulice in cesta proti Gorjam nimajo pločnikov zato je potrebno paziti na promet. Razgledna cesta (...ki ni razgledna...) pod nasipom Bohinjske železniške proge privede do naselja Spodnje Gorje. Skozi naselje in ulicah brez pločnikov sledimo smerokazom poti do smerokaza proti Višelnici, kjer je nad desno stranjo ceste proti Zgornjim Gorjam urejena kolesarska steza. Hodimo po kolesarski stezi odkoder so panioramski razgledi proti Bledu. Kolesarska steza se konča v Zgornjih Gorjah in preide v označeno kolesarsko stezo lokalne ceste in se konča pri pošti v naselju. Na križišču ob katerem stoji spomenik padlim v prvi svetovni vojni, krenemo mimo kapelice in cerkve proti Krnici. Skozi naselje, nas pot vodi po urejenem pločniku mimo Gorjanskega doma in osnovne šole do večje prometne table z smermi proti Pokljuki, Krmi ter Mojstrani (16 km) in Zgornji Radovni (12 km). Pred to prometno tablo krene s pločnika ob cesti ozka stezica, ki jo lahko zlahka prezremo. Po stezici se spustimo v naselje Krnica in pri cesti proti Mostrani sledimo smerokazu Juliane trail. Po šestedesetih metrih vodi s ceste kolovoz na levo, ki nas vodi skozi travnike proti Pokljuški soteski. Pred vhodom v Poljuško sotesko je informacijska tabla Triglavskega narodnega parka. Sledimo potki skozi sotesko do razcepa poti - levo proti 'Galeriji', desno proti 'Luknji'. Sledimo potki desno in se skozi Luknjo dvignemo na pešpot na Pokljuko. Pri Figovku se pešpot priključi kolovozu in pozorno sledimo smerokazom Juliane Trail skozi nerazgledne gozdove Pokljuke do Repečnkovega rovta, kjer nas v pomladanskem in poletnem času 'pozdravi' radovedna živina na paši. Bolj boječi pohodniki si morajo "na divje" poiskati obhod mimo pašnika. Pozorno sledimo kažipotom Juliane trail (hitro jih lahko spregledamo) in po potkah in kolovozih pokljuških gozdov pridemo do planine Kranjski rovt. Planina je oglajena zato je potrebno plezanje preko lese. Ponovi se zgodba z živino na paši in bolj boječi, saj je živina precej radovedna, se morajo z "mirnimi živci" prebiti preko doline do široke makadamske ceste, ki vodi do planine Zajavornik. Planina Zajavornik je edini del etapne poti (razen s kolesarske steze nad cesto Spodnje - Zgornje Gorje), ki nudi panoramske razglede na okolico. Od planine Zajavornik vodi kolovoz, ki preide v makadamsko cesto do asfaltirane ceste proti športnemu centru na Rudnem polju. Pri prehdu na asfaltno cesto previdno krenemo na levo in čez dvesto metrov pred križiščem prečimo cesto in sledimo kažipotu proti Šport hoelu na Pokljuki - Goreljeku na Pokljuki, ki je zadnja točka pete etape.

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2023