English SLOVENIJA SLAPOVI :: WATERFALLS
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Slap Orličje (Orglice)

46.333205, 14.618949

Slap Orličje ( .. orlova gnezda..), na nekaterih zemljevidih tudi Orglice, leži v zatrepu slikovite doline potoka Kamniške Bele. Je izredno zanimiv slap, saj pada vzdolž položne skalne razpoke, ki se zajeda v bližnjo skalnato steno. Skupaj z manjšim slapom, ki je pravzaprav vrh slapa in pada v od spodaj nevidno skalno razpoko in odtod naprej po vidnem padcu, je visok približno 40 m.

DOSTOP: Cesta Kamnik-Kamniška Bistrica.

(1.) Malo pred Kamniško Bistrico vodi prva pot desno, tik pred kamnitim mostom preko soteske Kamniške Bele (Pred Belo). Levo v vhod v dolino se dviguje Mešenik, desno Kopa. Pot žal ni označena s smerokazi ali obvestilom o bližini slapa. Po lepi sprehajalni poti (10 min.) pridemo potoka Kamniška Bela. V deževnem obdobju je tu edino mesto poti, kjer je oviran dostop tudi manj veščim sprehajalcem, saj moramo loviti ravnotežje po skalah preko struge. Pot naprej je sprehajalna.. Po 20 min. hoje pod prepadnimi vršaci, (levo Kamniški Dedec, desno Ojstri rob in Rzenik) pridemo do razpotja, kjer je edina označba o poteh proti vrhovom in to za desni odcep. Sledimo levemu odcepu poti ob poniklem potoku in po 10 minutah pridemo do slikovitega slapa Orglice.

(2.) Druga pot je udobnejša, saj ni potrebno bresti potoka (vendar izpustimo korita) Kamniške Bele: od kamnitega mosta je v smeri Kamniške Bistrice takoj za ovinkom desni odcep na pešpot. Tukaj običajno pohodniki parkirajo svoje avtomobile. (Pozor! Nevarnost naleta!). Pešpot nas nad desnim bregom potoka privede do kolovoza, ki vodi v notranjost doline.

Burger Landmarks

(c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2021