MojaSlovenija.si

English SLOVENIJA GRADOVI
Boštjan Burger - Burger Landmarks

Grad Brdo

Virtualna ekskurzija :: Virtual excursion

virtualna ekskurzija 360°

Burger.si je Mojaslovenija.si

Posest in dvorec Brdo pri Kranju se nahaja v bližni naselja Predoslje. Posest z objekti je namenjena protokolarnim dogodkom Vlade Republike Slovenije.
Današnji dvorec je dal leta 1510 zgraditi gorenjski plemič Jurij Egkh. Dvorec je bil prvotno zgrajen v renesančnem slogu, vendar je bil od takrat večkrat obnovljen in stilno preurejen.
V osemnajstem stoletju je dvorec kupil Michelangelo Zois, oče Žige Zoisa. V devetnajstem stoletju je dvorec večkrat menjal lastnike, ki so dvorec preurejali po svojih zamislih.
V začetku dvajsetega stoletja je pričel dvorec zaradi slabega vzdrževanja propadati. Po prvi svetovni vojni in priključitvi delov slovenski dežel kraljevini Srbiji v novo državo Jugoslavijo, je dvorec kupil knez Pavel Karadjordjevic, ki je iz podeželskega dvorca v takrat bidermajerskem stilu naredil poletno kraljevsko rezidenco. V letih od 1935-1941 so v dvorcu Brdo bivali številni eminentni posamezniki, vključno z Edvardom VIII, kraljem Združenega kraljestva.
Po drugi svetovni vojni, ko je Jugoslavija postala federativna država z “avtokratsko-socialistično” družbeno ureditvijo, je bil dvorec odvzet dinastiji Karadjodjevic in postal, ko je prvi jugoslovanski predsednik Ivan Ribar zaključil svoj mandat leta 1953 in ga je nasledil drugi jugoslovanski predsednik Josip Broz njegova poletna rezidenca.
Na Brdu je  pomladi leta 1980 jugoslovanski voditelj Josip Broz preživel zadnje dneve življenja in bil ob napadu hude gangrene prepeljan v Univerzitetni klinični center v Ljubljani, kjer je pozneje umrl.
Po smrti jugoslovanskega voditelja Josipa Broza je bilo lastništvo posesti Brdo preneseno na Socialistično Republiko Slovenijo, ki je bilo kasneje ob razdružitvi Slovenije od Jugoslovanske federacije preneseno na Vlado Republike Slovenije.
Notranjost dvorca je okrašena  s slikarijami, freskami in skulpturami znanih slovenskih umetnikov, kot so France Mihelič, Maksim Sedej, Boris in Zdenko Kalin in Karel Putrih.
vir: (https://en.wikipedia.org/wiki/Brdo_Castle_near_Kranj)

Burger Landmarks / MojaSlovenija.si

Digitalizacija dediščine: (c) Boštjan Burger, (1993) 1996-2024